Sunny Side of Life

Balaton-järvi, Unkari

Elämän aurinkoinen puoli!

Balaton-kokemus:

Se ei ole ainoastaan järvi tai lomakohde, vaan elämän aurinkoinen puoli! Se on auringonpaistetta, aaltojen kevyttä loisketta, mahtavia uimarantoja, gastronomisia herkkuja, ykkösluokan viinejä, luonnollisia, ekologisia ja geologisia arvoja vailla vertaa, maalauksellinen näköala järvelle ja maisemaan joka näkökulmasta, 2000 vuoden kulttuuri- ja rakennusperintö, eko-ääriurheiluja, rikkaan kasviston ja eläimistön harvinaisia ja suojeltuja lajeja ja Balatonin ylämaan kansallispuiston luontoreservaatti. Balaton on kaikkien yllä mainittujen seikkojen orgaaninen yhdistelmä, se on elävän ekosysteemin harmoniaa.

Teemme parhaamme, jotta saat osallistua tähän kokemukseen. Sinua odottaa unohtumaton loma ja saat uppoutua Balatonin makujen, aromien, tuoksujen, nektarien, viinien ja viinojen harmoniaan.

Balatonin ilmasto

Balaton-järvi on Unkarin tärkeimpiä ja tunnetuimpia matkailukohteita, jossa on 2000 tuntia auringonpaistetta vuodessa.

Kevät ja syksy:
huhtikuu, toukokuu, syyskuu ja lokakuu ovat mietoja, erinomaisia matkailusesonkeja. Päivälämpötila on 17–24°C ja auringonpaistetunteja on runsaasti, joskus esiintyy sadekuuroja. Tämä on paras aika ratsastukseen, purjehdukseen ja retkeilyyn.

Kesä alkaa toukokuussa, ja tällöin lämpötila kohoaa noin 25°C:seen. Kesä-, heinä- ja elokuussa lämpötila on noin 28–34°C, auringonpaistetunteja on runsaasti. Myös yöt ovat lämpimiä, mikä sopii esimerkiksi ulkoilmaohjelmiin.

Balaton-järvessä voi kylpeä ja uida mainiosti toukokuun lopusta elokuun loppuun. Veden lämpötila nousee 20–26°C:seen. Sadekuurot ja ukkosilmat tuovat hieman raikkautta helteisiin kesäjaksoihin.

Balatonin ilmasto sopii siis monille paremmin kuin aina kuumat ja kuivat Välimeren rannikkokohteet.

Map

Keski-Euroopan suurin sisäjärvi

Perustiedot:

Pituus: 77km
Suurin leveys: 14km
Pinta-ala: 592km2
Keskivertosyvyys: 3.2m
Suurin syvyys: 12.2m

Balaton-kokemus

Se ei ole ainoastaan järvi tai lomakohde, vaan elämän aurinkoinen puoli!

Se on auringonpaistetta, aaltojen kevyttä loisketta, mahtavia uimarantoja, gastronomisia herkkuja, ykkösluokan viinejä, luonnollisia, ekologisia ja geologisia arvoja vailla vertaa, maalauksellinen näköala järvelle ja maisemaan joka näkökulmasta, 2000 vuoden kulttuuri- ja rakennusperintö, eko-ääriurheiluja, rikkaan kasviston ja eläimistön harvinaisia ja suojeltuja lajeja ja Balatonin ylämaan kansallispuiston luontoreservaatti. Balaton on kaikkien yllä mainittujen seikkojen orgaaninen yhdistelmä, se on elävän ekosysteemin harmoniaa.

Teemme parhaamme, jotta saat osallistua tähän kokemukseen. Sinua odottaa unohtumaton loma ja saat uppoutua Balatonin makujen, aromien, tuoksujen, nektarien, viinien ja viinojen harmoniaan.

Miksi kannattaa vierailla tällä ihmeellisellä alueella?

Tässä muutamia kohokohtia:

(Yksityiskohtaisia tietoja löydät valikosta ”Luonto- ja viiniloma” ja katso myös valikot ”Päiväohjelmat” ja ”Viinit”.)

  • Kutsumme sinut kokemaan Euroopan ainutta luolaa, jossa voit tehdä veneretken keskikaupungin katujen ja kaupungin talojen alla. Tämä poikkeuksellinen kokemus tarjoutuu Tapolcassa, 10 minuutin ajomatkan päässä Balaton-järveltä.

Saat uida maailman suurimmassa luonnollisessa lämminvetisessä, biologisesti aktiivisessa järvessä, 4,44 hehtaarin kokoista järveä ympäröi 60,5 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue. Ahtaassa luolassa syntyy erilämpöisiä lähteitä, ja ne muodostavat virran, jonka lämpötila on kiinteä (38,5°C). Hévízin järviveden kuuluisaa terveysvaikutusta rikastavat ihanat lumpeenkukat. Hévízin järvi sijaitsee vain 6 km:n päässä Balatonilta.

Balatonin lähistöä kutsutaan myös “Unkarin Provenceksi”

Koska se tunnetaan laajalti mahtavista viinitarhoistaan, tuliperäisestä ja sedimenttisestä maaperästään ja aurinkoisesta ilmastostaan, jotka antavat jaloja aromeja sekä viinirypäleille että viineille. Arkeologiset löydöt todistavat viinirypäleiden kasvaneen täällä jo ennen unkarilaisten maahantuloa, ja siten paikallinen viininviljely perustuu 2200 vuoden kokemukseen.

Viininviljelyn ja monta sataa vuotta isältä pojalle siirtyneiden perinteiden erikoisuutta todistavat tusinat kansainvälisissä viinikilpailuissa saavutetut palkinnot ja viiniemme läsnäolo Michelin-tähdillä palkituissa ravintoloissa. Osallistumalla ohjelmiimme saat hemmotella itseäsi joka ilta huipputason viineillämme, ammattimaisten sommelieerien avustamana ykkösluokan viinitiloilla, joihin yksittäiset matkailijat muuten eivät pääse. Selaa vapaasti Balatonin viinien maailmassa valikossa ”Luonto- ja viinilomat”, kohdassa ”Viinivalikoima”.

Retkeily geologisessa ihmemaassa…

Balatonin Geopuiston alueella on myös kansainvälisessä mittakaavassa erikoisen rikas geologinen menneisyys ja rakenne. Saarivuoria, geysirkeiloja ja basalttiurkuja, ”kivimeriallas”, luolia – lisätietoja luolatutkimuksesta löydät valikosta Eko-ääriurheilut.

Tihanyin niemimaa – ainutlaatuisten geologisten, vulkanologisten ja geomorfologisten varojen ja luonnonsuojelutyön tunnustamiseksi alueelle myönnettiin Eurooppalainen luonnonsuojelualuediplomi vuonna 2003.

Saarivuoret ovat erikoismuotoisia jäänteitä Pannonia-kauden lopun tulivuoritoiminnasta. Csobáncin, Szentgyörgy-vuoren ja Badacsonyin rinteessä voi nähdä tyypillisiä basalttimuodostumia: nk. basalttiurkuja.

Poikkeuksellinen kulttuuriperintö ohjelmassamme

Muutamia esimerkkejä:

1000 vuotta vanha Pannonhalman benediktiiniluostari perustettiin vuonna 996. Se on Monte Cassinon jälkeen maailman toiseksi suurin alueellinen luostarikirkko. Lomasi aikana saat vierailla kanssamme luostarin maailmankuululla viinitilalla 7 viinin maistajaisten ja herkullisen lähiruokaillallisen puitteissa.

Vuonna 1055 perustetun Tihanyin benediktiiniluostarin perustamiskirje sisältää ensimmäisen unkarinkielisen lauseen, jonka ansiosta asiakirja on vanhin unkarilainen kielimuistomerkki.

Keski-Euroopan ainoat varhaiskeskiaikaiset, Tihanyin kallioon kaiverretut munkkikodit ovat peräisin kreikkalaisilta munkeilta, jotka kuningas Antti I. kutsui Unkariin 1000-luvulla.

Balatonin Sininen nauha -purjehduskilpailu on Euroopan merkittävin ja pisin järvenympäripurjehduskilpailu, johon osallistuu myös paljon kansainvälisiä kilpailijoita. Kauttamme saat nauttia myös rentouttavasta purjehduksesta tai extreme purjehduksesta, katso valikko Eko-ääriurheilut.

Missä unelmat tuoksuvat laventelilta

Autenttisten lähteiden mukaan Tihanyin niemimaalla kasvatetun laventelin sisältämät eteeriset öljyt ylittävät sekä laadultaan että määrältään Ranskan viljelmissä mitattuja arvoja. Balatonin alueen laventelia löydät jäätelöistä, leivonnaisista, suklaista, saippuoista, tuoksupusseista, siirapeista, kukkakimpuista ja myös käsin maalatuista keramiikkaesineiden kuvioista.

Maistele kivennäisvettä 1500 vuotta vanhasta lähteestä. Kékkútin Theodora Quelle on kansainvälisesti tunnettu. Se on saanut nimensä erään 400-luvulla eläneen Bysantin ruhtinattaren nimen mukaan. Hän piti erityisesti tästä lähteestä saadusta, hieman hiilihapollisesta kivennäisvedestä.

Merkillinen kasvisto ja eläimistö:

Kanssamme pääset ihailemaan Balatonin ylämaan kansallispuiston luonnonsuojelualueita, jonne yksittäiset matkailijat eivät pääse, ja tarjoamme sinulle ainutlaatuista lintubongausohjelmaa vesialueella ammattitaitoisen oppaan johtamana kiikareiden avulla

Viikuna, manteli, kastanja, laventeli ja rosmariini ovat alueen alkuperäisiä kasveja.

Välimerta muistuttavan kasviston lisäksi kallioisissa rinteissä kasvaa katajapuita ja –pensaita. Täältä löydät alpiinisen ja atlanttisen kasviston erikoista sekoitusta.

Täältä löytyy harvinaisia relikti- ja kotoperäisiä lajeja, esimerkiksi jääkaudelta peräisin oleva jauhoesikko (Primula farinosa), jonka ainoa tunnettu kasvupaikka Unkarissa on Balatonin ylämaan kansallispuistossa. Toinen harvinaisuus on koirakala, suovesissä pieni elävä petokala, jonka maailmanpopulaatiosta noin 60 prosenttia elää Kis-Balatonin luonnonsuojelualueella.

Unkarin liittyessä Ramsarin sopimukseen vuonna 1979, Kis-Balaton otettiin mukaan kansainvälisesti merkittävien vesialueiden luetteloon. Se on myös osana Natura 2000 verkostosta.

Bakony-Balaton Geopuisto liittyi Eurooppalaiseen geopuistoverkostoon ja UNESCO:n avustamaan Maailmanlajuiseen geopuistoverkostoon vuonna 2012.

Yksityiskohtaisia tietoja nähtävyyksistä löytyy valikon Luonto- ja viiniloma kohdasta Päiväohjelmat sekä valikon Vastuullinen matkailu kohdista Miksi meidän kautta? ja Miksi juuri Balatonille?